Van Almelose tot Zelhemse kermis

In het kader van het Immaterieel Erfgoed heeft Cees Tempel een overzicht samengesteld van de dansen die worden uitgevoerd in District Oost van de Federatie. Om voor erkenning als Immaterieel Erfgoed in aanmerking te komen wordt een inventarisatie verwacht. Dankzij de medewerking van alle dansgroepen is dat gelukt.
Toen alle lijsten waren verzameld begon het eigenlijke werk. Zo bleken er nogal wat dansen te zijn die onder verschillende namen bekend zijn. De titel geeft het al aan. Maar ook andersom dansen die onder dezelfde naam verschillend worden gedanst. Bekende voorbeelden: Riepe, riepe garste en de Hoksebarger. Verder bleken er heel veel dansen via uitwisseling met buitenlandse groepen op het repertoire van menige dansgroep te zijn verschenen. De al jaren plaatsvindende dansleiders cursus leverde ook nog eens een behoorlijk aantal nieuwe dansen op. Het gebeurde dan ook regelmatig dat men bij een dansgroep vanwege de mondelinge overlevering niet meer wist waar de dans vandaan kwam. Toen begon eigenlijk het leuke werk. In oude dansbundels uit o.a. Frankrijk, Duitsland en Scandinavië, maar ook uit de Balkanlanden kwamen de antwoorden op de vele vragen. Leuk, maar heel veel werk. Uit district Oost kwamen heel veel positieve reacties. Uit de overige districten kwam natuurlijk de vraag: ‘Hoe komen we eraan?’ Het antwoord is simpel via www.stichtingtoverbal.nl/dansen-district-oost/ kunt u het hele verhaal downloaden, lezen en eventueel uitprinten.