Zestig jaar Kindergroep in Markelo

Markelo – Folklore mag niet voorbehouden blijven aan ouderen. Wil de volkskunde bewaard blijven, dan moet de belangstelling ervoor al vroeg bij de jeugd gewekt worden. Dit was het idee van het toenmalig bestuur van de inmiddels 25-jarige Folkloristische Vereniging Markelo. Dit idee kreeg in 1957 gestalte en de eerste kindergroep deed zijn intrede, bestaande uit kinderen tussen de zes en acht jaar, later tussen 4 en zes jaar. De kleding die deze kinderen dragen zijn nagemaakt van authentieke exemplaren uit Markelo van omstreeks 1860.

De jongste lichting van de Kindergroep aan het oefenen.

Dit jaar bestaat de kindergroep dus zestig jaar en dit jubileum wordt gevierd op 10 september in het openluchttheater “Kösterskoele” onder de naam Maarkels Diamant. Het feestprogramma met optredens van diverse kindergroepen, amusementsorkest “De Grösmeijers” en de bekende band “Stone Good”, is voor iedereen vrij toegankelijk van af 12.30 uur.

Dit jubileum betekent eveneens dat in deze zestig jaar dertig groepen hun aandeel hebben geleverd aan de naamsbekendheid van de kindergroep. De eerste kindergroep mocht bij haar aantreden direct al acte de présence geven voor Hare Majesteit Koningin Juliana en Hare koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Deze waren in Markelo op bezoek om het 50-jarige bestaan bij te wonen van de drie plaatselijke coöperaties die hun jubileum vierden onder de naam “Gouden Aren”.

De kindergroep in 1957 bij de ontvangst van
Hare Majesteit Koningin Juliana en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Zo hebben de kindergroepen in de loop der jaren talrijke optredens verzorgd bij verschillende evenementen.

De Folkloristische Vereniging Markelo.

 

Zie > hier < voor meer informatie over dit mooie jubileum.