Staphorst op de catwalk in Amsterdam

Staphorst op de catwalk in Amsterdam

Voor iedereen met een warm hart voor Staphorst!

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam organiseert op zaterdag 27 januari een Staphorstdag in de Singelkerk in Amsterdam. Dit is een unieke kans voor iedereen met interesse in Staphorst, mode, design, geschiedenis, en unieke verhalen. In de ochtend geeft Gerard van Oosten een masterclass in de regentenkamer van de Singelkerk. Gerard is een ambachtsman uit Staphorst en is gespecialiseerd in de plaatselijke decoratieve verftechnieken waaronder het bekende Staphorst Stipwerk. Deze bijzondere stempeltechniek wordt gebruikt voor het decoreren van het Staphorster streekdrachtkostuum. Gerard heeft de stoffen bedrukt voor de herencollecties in 2017 van de bekende modeontwerpers John Galliano en Walter van Beirendonck.

 

Het Klederdrachtmuseum organiseert 2 x per jaar ‘De Catwalk’ waar een bepaalde streekdracht zich op de ‘catwalk’ in de Singelkerk mag presenteren. Vorig jaar heeft Zeeland met veel succes de eerste presentatie gegeven. Het publiek was razend enthousiast en vroeg om herhaling. Dit keer is Staphorst aan de beurt. Jacco Hooikammer presenteert deze middag samen met een groep inwoners uit Staphorst ‘Staphorst op de catwalk’. Jacco is streekdrachtdeskundige, woont in Staphorst en is werkzaam bij het Openluchtmuseum in Arnhem. Op zijn eigen luchtige wijze vertelt hij over de gewoonten, tradities en bijzondere verhalen uit Staphorst aan de hand van de kostuums die men nog dagelijks draagt. In Staphorst wordt nog door ruim 400 vrouwen dagelijks deze dracht gedragen.

 

De show wordt afgesloten met kostuums van Walter van Beirendonck en Ricardo Ramos. Beide ontwerpers zijn geïnspireerd door Staphorst en hebben dit verwerkt in hun collecties. Vanaf juli 2018 organiseert het Klederdrachtmuseum de tentoonstelling ‘Contemporary fashion’ waar kostuums van hedendaagse ontwerpers te zien zijn waar de Nederlandse klederdracht een inspiratiebron voor is geweest. In de tentoonstelling zijn onder andere ook de kostuums van Walter van Beirendonck en Ricardo Ramos te bewonderen.

 

Kaarten via www.hetklederdrachtmuseum.nl/tickets . Kaarten voor de catwalk zijn ook aan de kassa verkrijgbaar tegen contante betaling. Toegangskaart is inclusief koffie/thee/iets lekkers en een toegangskaart voor Het Klederdrachtmuseum te Amsterdam of Museumboerderij te Staphorst.

 

Masterclass start 10.00 uur

Staphorst op de catwalk start 14.00 uur (inloop met koffie)

Adres: Singelkerk, Singel 452 te Amsterdam