Beleef de sfeer van vroeger bij Museum Smedekinck

De trouwe lezers van ons blad Folklore hebben al kunnen zien dat Museum Smedekinck in Zelhem de komende tijd daarin een advertentie plaatst, in dit nieuwsbericht stellen ze zich aan u voor.

Zelhem – Als je ergens optredens van een folkloristische dansgroep kunt verwachten, is het bij Museum Smedekinck in Zelhem. De folkloristische dansgroep Wi’j Eren ’t Olde uit het naburige plaatsje Velswijk verleent regelmatig haar medewerking aan een door het museum of anderen georganiseerd evenement. Museum en dansgroep geven beide een beeld van het vroegere Achterhoekse plattelandsleven. Terwijl de dansgroep zich bezighoudt met “levende historie”, kan men in het museum materieel erfgoed bekijken.

Het museum is gevestigd in een eeuwenoude, gerestaureerde boerderij met bijgebouwen, een prachtige siertuin en kruidentuin met waterput, een bongerd met oude fruitrassen en een akker met oude landbouwgewassen.

In de boerderij met haar diverse vertrekken, waaronder een boerenwoonkeuken, linnenkamer en kleinere keuken met stenen bakoven, waant de bezoeker zich al snel in een lang vervlogen tijd, zo rond het begin en in de eerste helft van de vorige eeuw. In de grote Schure op het erf hebben diverse oude werkplaats- en winkelinrichtingen een plaats gevonden en is een expositie over WO2 ingericht. Op het erf staan ook een werktuigenberging, bijenschuur en het Ludgerkerkje, een replica van het kerkje dat de missionaris Ludger rond het jaar 800 in Zelhem stichtte. Kortom, een bezoek aan Museum Smedekinck is zeker de moeite waard!

Het hele jaar door zijn er extra activiteiten in en rondom het museum, zoals bijvoorbeeld de Oogst- en Folkloredag, waaraan ook de folkloristische dansgroep Wi’j Eren ’t Olde medewerking verleent, Oldtimerdag en Slachtvisite. Houd hiervoor de website http://www.museumsmedekinck.nl  en/of Facebookpagina www.facebook.com/museumsmedekinck in de gaten.

Zie ook deze > video < om een goede indruk te krijgen van dit museum.

Het adres van Museum Smedekinck is: Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem.