Een mooi verhaal van: De Twentse Folkloristische dansgroep De Schaddenrieders

Enschede – Knieperkes bakken.

Elk tweede weekend van november bakken de leden van de de Schaddenrieders uit Enschede circa 6.000 knieperkes. Deze knieperkes worden ook weer door de leden in zakjes verkocht.

Een echtpaar welke lid is van de dansgroep heeft voor dit gebeuren de keuken en de garage beschikbaar gesteld. In de keuken begint men op zaterdag en zondag om 7 uur met het maken van de nodige liters beslag waarna om 8 uur begonnen wordt met het bakken. Tijdens het bakken is het een gezellige boel en komen vele verhalen naar boven. Hierdoor wordt er natuurlijk ook veel gelachen en ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Om 12 uur komt er namelijk snert geserveerd welke ook weer door een van de leden gemaakt is.

Wat zijn knieperkes?

 Knieperkes zijn opgerolde dunne wafels, die gebakken worden met behulp van een wafelijzer.Het is in Twente en de Achterhoek al eeuwen traditie om rondom de jaarwisseling knieperkes te presenteren. De opgerolde knieperkes staan symbool voor het nog opgerolde, onbekende nieuwe jaar. Het meest lijken knieperkes nog op oubliehoorns zoals gebruikt wordt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel.

Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na het afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een plat gehouden kniepertje. Volgens de traditie behoren de gebakken wafels in december plat als kniepertje gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag opgerold als nieuwjaarsrolletje. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar.

Zie https://www.deschaddenrieders.nl/ voor meer informatie over de Twentse Folkloristische dansgroep De Schaddenrieders.

Knieperkes bakken door de Schaddenrieders