Van Almelose tot Zelhemse kermis

(Dit is een eerder gepubliceerd bericht)

 

Stichting Toverbal

In het kader van het Immaterieel Erfgoed heeft Cees Tempel een overzicht samengesteld van de dansen die worden uitgevoerd in District Oost van de Federatie. Dankzij de medewerking van alle dansgroepen is dat gelukt. Toen alle lijsten waren verzameld begon het eigenlijke werk. Zo bleken er nogal wat dansen te zijn die onder verschillende namen bekend zijn. De titel geeft het al aan. Maar ook andersom dansen die onder dezelfde naam verschillend worden gedanst. Bekende voorbeelden: Riepe, riepe garste en de Hoksebarger. Verder bleken er heel veel dansen via uitwisseling met buitenlandse groepen op het repertoire van menige dansgroep te zijn verschenen. De al jaren plaatsvindende dansleiderscursus leverde ook nog eens een behoorlijk aantal nieuwe dansen op. Het gebeurde dan ook regelmatig dat men bij een dansgroep vanwege de mondelinge overlevering niet meer wist waar de dans vandaan kwam. Toen begon eigenlijk het leuke werk. In oude dansbundels uit o.a. Frankrijk, Duitsland en Scandinavië, maar ook uit de Balkanlanden kwamen de antwoorden op de vele vragen.

Via de website van de > Stichting Toverbal < kunt u het hele verhaal downloaden, lezen en eventueel uitprinten.