Streekdrachten uit elke Nederlandse provincie staan het boek ‘De Laatste mode’

Onze Federatie kreeg via de uitgever ‘Uitgeverij Huys’ het verzoek om aandacht te geven aan het boek  ‘De Laatste mode’. We doen dat via het bijgaande persbericht en enkele pagina’s uit dit boek als een voorbeeld voor de inhoud.

Onlangs is het boek De Laatste Mode verschenen. Alle bekende en veel onbekende streekdrachten uit elke Nederlandse provincie staan in dit boek. Het geeft een uniek overzicht uit een periode waarbij kleding een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven. Een tijd waarin telefoon en televisie nog niet waren uitgevonden. Belangrijke mededelingen werden via de dorpsomroeper kenbaar gemaakt, persoonlijke nieuwtjes via kleding uitgewisseld. Verliefd, verloofd, getrouwd, beschikbaar of het verlies van dierbaren: bijna alles werd via kleding gecommuniceerd. Stond men er financieel goed voor of was men minder gefortuneerd, het was af te lezen aan het kleedgedrag. Het boek geeft een overzicht van een belangrijk onderdeel van Nederlands cultureel erfgoed, het laat onze voorouders zien in hun vertrouwde omgeving. Tegenwoordig komen streekdrachten steeds minder in het dagelijkse straatbeeld voor; in de nabije toekomst zal het niet meer mogelijk zijn plaats- en streekgenoten in dracht uit alle Nederlandse provincies in boekvorm te laten zien. Deze uitgave is gerealiseerd dankzij de medewerking van veel lokale deskundigen.

Fotograaf, art-director en uitgever Pim Smit is al tientallen jaren gefascineerd door tribale culturen wereldwijd. Vanaf 2018 heeft hij ook de Nederlandse cultuur van streekdrachten vereeuwigd, waarbij 37 drachten zijn beschreven en op een bijzondere manier gefotografeerd. Het rijk geïllustreerde boek bevat meer dan 600 foto’s. Te bestellen via uitgeverijhuys.nl.

400 pagina’s, hard cover, meer dan 600 foto’s, 21,5 x 30,5 cm. € 49,50.

Contactgegevens:

Pim Smit.Uitgeverij Huys, Cornelis Schuytstraat 68, 1071 JL Amsterdam

M 0638060387, T 020 4004469, E smithendriks@planet.nl

www.uitgeverijhuys.nl

 

Hierna staan er links naar enkele pagina’s uit dit boek.

Enkele pagina’s over de streekdrachten in Eemland

Enkele pagina’s over de streekdrachten in Friesland

Enkele pagina’s over de streekdrachten in Zaanstreek

Enkele pagina’s over de streekdrachten in Rijssen en Kampereiland