Folkloristische Dansgroep De Plaggenmeijers – 75 jaar!

Op zondag 12 september 2021 viert de Folkloristische Dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken – vanwege de coronamaatregelen op een bescheiden wijze – zijn 75-jarig jubileum met onder andere de aanbieding van het jubileumboek in Café Kerkemeijer in Rekken. Het café waarin het 75 jaar geleden allemaal begon.

Op 10 oktober 1945, slechts vijf maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd in dat café de Folkloristische Dansgroep De Plaggenmeijers opgericht. Hij behoort daarmee tot de tien oudste folkloristische dansgroepen van Nederland. Woonden die eerste leden allemaal in Rekken, nu komen zij uit een veel groter gebied: Dinxperlo, Eibergen, Groenlo, Haaksbergen, Lichtenvoorde, Neede, Rekken en Winterswijk. Bijna vijftig leden, waarvan de helft actief danst en musiceert: de Driekusman, de Hoksebarger, de Rekkense boerendans, de Duitse polka, de Almelose kermis, de Donauwals en vele rondedansen, polka’s en walsen meer.

Van 1987 tot 2013 – een kwart eeuw – bestond ook een kinderdansgroep, De Drèjtöllekes. Al met al hebben die afgelopen 75 jaar 212 volwassenen en 177 kinderen deze dansfolklore uitgedragen. Daartoe traden zij op in binnen- en buitenland. Over de grens 76 keer – soms tot ver voorbij Moskou. En zelf ontvingen zij in het Openluchttheater Eibergen tussen 1970 en 2005 tijdens twaalf internationale festivals maar liefst zestig buitenlandse folkloristische dansgezelschappen. In dát theater zouden De Plaggenmeijers met vijf andere dansgroepen zondag 12 september 2021 na zestien jaren weer terug zijn, ware het niet dat – evenals vorig jaar – ook nu weer de maatregelen rond het coronavirus zo’n grootse viering onmogelijk maken.

Kon eerder de voor oktober 2020 geplande viering van het jubileum in het Openluchttheater Eibergen niet doorgaan, een bescheiden viering vindt nu plaats op zondag 12 september 2021 in Café Kerkemeijer in Rekken. De toegang is vanwege de coronamaatregelen helaas alleen voor de eigen leden en genodigden. Pers wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij het secretariaat.

 • Programma van de boekpresentatie op zondag 12 september 2021
  14:00-14:30 uur Locatie Café Kerkemeijer open voor ontvangst van leden en genodigden met koffie/thee en iets lekkers.
  14:30-14:35 uur Opening en welkom door de ceremoniemeester Hermien Temmink, lid van De Plaggenmeijers.
  14:35-14:45 uur Toespraak door de voorzitter van De Plaggenmeijers, Rikie Scholte van Mast-Koier.
  14:45-15:00 uur Overhandiging van het eerste exemplaar van het jubileumboek door de voorzitter van De Plaggenmeijers, Rikie Scholte van Mast-Koier aan de burgemeester van de gemeente Berkelland, Joost van Oostrum.
  15:00-15:15 uur Toespraak door Rob Posthumus, voorzitter van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland.
  15:15-15:30 uur Peter Rutgers, amateurhistoricus en eindredacteur van het jubileumboek spreekt over ‘het boek achter het boek’.
  15:30 uur Afronding door de ceremoniemeester Hendrien Temmink, uitreiking van de boeken aan de leden, ereleden en genodigden.
  Aansluitend gezellig samenzijn met een drankje en hapje.