Onze dansleiders: deze keer Coby Meijer van Wi’j Eren ’t Olde

Dansleiders zijn onmisbare mensen in onze folkloristische groepen, denk maar aan:

  • het oefenen van het bestaande dansprogramma
  • minder vaak uitgevoerde dansen toch blijven oefenen zodat ze niet verdwijnen
  • nieuwe dansen introduceren
  • het opleiden van nieuwe dansers
  • aandacht voor de presentatie om het aantrekkelijk te maken voor het publiek

We maken een serie artikelen over onze dansleiders. Deze keer stellen we Coby Meijer voor, ze is dansleidster van de Folkloristische Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde uit Velswijk.

Coby woont met Joop op een prachtige locatie in het mooie buitengebied van de gemeente Bronckhorst. Ze werd al op jonge leeftijd betrokken bij onze folklore, haar ouders waren ook lid van Wi’j Eren ’t Olde. Als op de boerderij het vee weer naar buiten ging, dan werd alles schoongemaakt en kon er op de deel geoefend worden. Coby en Joop hebben samen met veel plezier een aantal jaren meegedanst bij Wi’j Eren ’t Olde. Coby kan enthousiast vertellen over dansen en vooral over de mooie kleding die we dragen.

Toen dansleidster Willy Luimes stopte, nam Coby haar taak over en ze doet dit inmiddels al ruim 30 jaar. Ze volgde een aantal seizoenen de dansleiderscursussen van de FFGN. Het meest heeft ze geleerd van Monique Landman, het gaat hierbij vooral om op een juiste manier de wals- en polkapassen te kunnen zetten. En om dit aan andere mensen over kunnen te brengen. Dit is de basis om mooi te kunnen dansen en maakt het leren van nieuwe dansen gemakkelijker.

De wekelijkse oefenavonden worden altijd goed voorbereid, soms maakt ze hiervoor de danspassen in de keuken tijdens het eten koken. Er is een schema, waardoor alle dansen van Wi’j Eren ’t Olde gedurende het oefenseizoen aan de beurt komen. Ze heeft de eigenschap om aan dansers uit te kunnen leggen waarom er iets fout gaat, vaak heeft dit te maken dat er aan een dans of een dansfiguur met het verkeerde been wordt begonnen.

We hebben gevraagd welke dansen ze zelf mooi vindt, ze noemt enkele dansen die iets herkenbaars uitbeelden zoals: de Frühlingsbote als een mooie sierlijke dans, maar ook een vierparen-dans zoals de Mölle en een vrolijke dans zoals de IJspolka. Coby doet ook mee tijdens optredens en kledingshows.

We komen ook met Coby aan de praat over folkloristische dansen in de komende jaren. Ze vertelt dat de aandacht voor onze plaatselijke folklore vroeger groter was. Het lid worden een folkloristische dansgroep lag daarom meer voor de hand dan tegenwoordig. De aandacht van mensen is in de loop van de jaren verschoven naar sport, sociale contacten en grote evenementen. Coby noemt een aantal namen van folkloristische groepen die inmiddels niet meer bestaan. De gevolgen van onvoldoende aanwas worden merkbaar, waardoor het voor groepen lastig is om aantrekkelijke optredens te kunnen blijven doen. Als ook een keer ‘dragende mensen’ wegvallen zullen delen van onze Nederlandse folklore kunnen verdwijnen.

Bij Wi’j Eren ’t Olde betekent dit voor iedereen, zoveel als mogelijk meedoen tijdens oefenavonden, het opleiden van nieuwe dansers en aandacht voor de presentatie. Soms worden bestaande dansen iets aangepast, waardoor iedereen mee kan blijven doen.

Coby bedankt voor je bijdrage aan deze serie.