Het was een mooie Nationale Folkloredag in Burgum

Het was een mooie Nationale Folkloredag in Burgum

(Op onze Facebookpagina staan nog meer foto’s)

Op zaterdag 17 september was het eindelijk zover, na enkele jaren dat deze dag niet plaats kon vinden hebben veel folkloreliefhebbers zich verzameld voor de Nationale Folkloredag 2022 in Burgum. Dit vond plaats in de mooie Friese plaats Burgum. De organisatie was in handen van de Eastergoa Skotser en er waren ongeveer 170 gasten aanwezig in Glintstra State.

De opening van deze dag werd gedaan door Pieter Antonides. Hierna kwam  burgemeester Jeroen Gebben, van de gemeente Tietjerksteradeel, aan het woord hij wenste iedereen een fijne dag. Rijk van Doorn, de (waarnemend) voorzitter van onze Federatie, stond even stil bij het overlijden van voorzitter Rob Posthumus. Hij vertelde dat het bestuur van de Federatie de ideeën van Rob concreet aan het uitwerken is. Dit gaat o.m. over  hoe we onze Nederlandse folklore goed onder de aandacht kunnen brengen van onze landgenoten. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met andere belangenorganisaties op het gebied van folklore, zoals het LKCA, en ook met organisaties in de ons omringende landen. De bij de FFGN aangesloten groepen zullen hierover via een nieuwsbrief geïnformeerd worden. Karlijn Vriend van het LKCA was tijdens deze dag ook aanwezig.

Verhalenverteller Age Veldboom kreeg het woord en presenteerde enthousiast zijn verhaal over Friesland met daarbij muziek, zang en veel humor. Hij nam ons mee langs Friese folkloristische onderwerpen: fierljeppen, skûtsjes, schippers, schaatsen, Elfstedentocht en kaatsen. Hij had diverse voorwerpen meegebracht want ‘Aan elk materiaal kleeft een verhaal’. We hebben samen een Shanty-lied gezongen, dat zijn typische schippersliedjes op het ritme van het zware werk op zeilschepen. De mooiste uitspraak van Age was ‘wie een vrouw haalt uit de krant, heeft van vrijen geen verstand’.

We kregen een lekkere en uitgebreide lunch die aan tafel werd uitgeserveerd. Hierna zijn we vertrokken naar Earnewâld (Eernewoude) waar o.a. het Skûtsjeuseum staat. We hebben hier een mooie boottocht gemaakt met het schip Marprinces, door het Nationaal Park ‘De Alde Feanen’. Dit is een uniek natuurgebied met een afwisselend landschap van sloten, meertjes en mooie uitzichten tussen pittoreske dorpjes.

Na de terugkomst in Earnewâld zijn we weer naar Burgum gegaan voor het laatste deel van het uitgebreide programma van deze dag. Er kon samen gedanst worden begeleid door 3 accordeonspeelsters van de Eastergo Skotsers.

De dag werd afgesloten met een uitgebreid en smakelijk buffet. Kortom het was een prachtige dag, Eastergo Skotsers bedankt voor de hartelijke ontvangst en al het moois en lekkers dat jullie voor ons klaar hadden staan.